Fietsdepot

Home / Fietsdepot

Je fiets gestolen of in het fietsdepot beland?

Wij helpen jou met het vinden van je fiets!

 

START HIER >


 

Het fietsdepot is een plek waar alle fietsen die door de gemeente zijn verwijderd worden gestald. Ook wanneer uw fiets gestolen is kan deze op het fietsdepot eindigen. Dagelijks krijgen de verschillende depots er tientallen fietsen bij. Amsterdam heeft veruit het grootste aandeel hierin. Dat is wellicht logisch gezien het aantal inwoners en de vele studenten, maar ook in relatieve aantallen loopt Amsterdam voorop. Andere steden die we terugvinden in de top 10 zijn onder andere Haarlem en Tilburg. Deze komen echter niet voor in de top 5.

Naast Amsterdam, waar 1 op de 11 fietsen wordt weggehaald vinden we Utrecht, Zwolle, Groningen en Nijmegen terug in de top 5. De nummers 3, 4 en 5 liggen echter vlak bij elkaar zowel in absolute als relatieve cijfers. Met jaarlijks meer dan 70.000 en 16.000 verwijderde tweewielers lopen de fietsdepots in Amsterdam en Utrecht elke dag vol.

top 5 fietsdepotsLaten we eerst even kijken waarom er zoveel fietsen worden weggehaald:

Volgens berekeningen van het CBS zijn er momenteel bijna 23 miljoen fietsen in Nederland. Eind 2016 had Nederland 17.091.186 geregistreerde inwoners.
Gemiddeld dus 1,3 fietsen per inwoner. Ondanks de vele fietsenstallingen zorgt dit voor veel overlast. Vooral in de drukke steden. Het is dan ook geen verrassing dat de meeste fietsen door gemeentes uit de grote steden worden verwijderd (zie infographic). Er kunnen verschillende redenen zijn voor een gemeente om een fiets te verwijderen;

 • Overlast
 • Gevaar

Van overlast is sprake wanneer een fiets maandenlang in een stalling staat zonder dat deze tussentijds gebruikt wordt. Wanneer dat het geval is plakt de gemeente een waarschuwingssticker of label op de fiets. Men heeft dan meestal nog één of 2 weken de tijd om de fiets weg te verplaatsen voordat deze naar een fietsdepot wordt gebracht. Van overlast kan ook sprake zijn als een fiets wordt geparkeerd op een plek die daar niet voor bestemd is. Dit is alleen het geval wanneer dit niet voor direct gevaar zorgt, dan krijgt de gebruiker geen waarschuwing maar zal de fiets direct worden verwijderd. Dit is erg vervelend want zonder onze toegang tot de databases is het erg lastig om je fiets te lokaliseren bij een fietsdepot.

Als een fiets op een dusdanige manier geplaatst is dat dit voor gevaar zorgt mag deze direct naar het fietsdepot worden gebracht. Een gevaarlijke situatie doet zich voor wanneer andere fietsers of weggebruikers een onverwachte beweging moeten maken om de fiets te ontwijken. Ook wanneer fietsen voor een (nood)uitgang neergezet worden kan dit gevaar opleveren.

Regels

De regels rondom het wegbrengen van fietsen naar een fietsdepot zijn soms erg onduidelijk. De fietsersbond  geeft aan het in veel gevallen niet terecht te vinden. Alhoewel de regels per gemeente zijn vastgesteld in de APV. Toch zijn er ook landelijke regels vastgesteld en soms zijn deze met elkaar in conflict. De landelijke regels wegen echter zwaarder. Deze stellen dat alleen in het geval van zeer direct gevaar een fiets mag worden weggehaald zonder waarschuwing. In alle andere gevallen moet er eerst worden gewaarschuwd met een redelijke termijn. Wat een redelijke termijn is hangt af van de betreffende situatie.

Fietsdepot fiets kopen

Veel mensen vragen zich af of je een tweedehands fiets bij het fietsdepot kan kopen. Het antwoord is ja, en nee. Als je een geregistreerde vakhandelaar bent of wanneer je leertrajecten organiseert mag dit. Scholen die leerlingen tot fietsenmaker opleiden mogen ook fietsen bij het fietsdepot kopen. Deze worden vervolgens gebruikt als oefenmateriaal voor reparaties en dergelijke. Particulieren mogen geen fiets kopen bij het fietsdepot. En dat is misschien maar beter ook want het zou oneerlijk zijn als je een buurtgenoot op jouw dure fiets ziet rijden omdat ie is weggesleept. Daarom is er geen particuliere fietsdepot verkoop.

Fiets ophalen

Let erop dat je zoveel mogelijk bewijs meeneemt om aan te tonen dat de fiets van jou is. Denk aan fietssleutels, een aankoopbewijs, eventuele foto’s en uiteraard je legitimatie. Zijn hier kosten aan verbonden? Ja die zijn er zeker. De gemeentes zijn namelijk veel geld kwijt met het verwijderen en de opslag van fietsen. De kosten om je fiets terug te kopen verschilt per gemeente. Meestal varieert dit tussen de 10 en 30 euro.

Overzicht alle locaties

Een overzicht van locaties die een fietsdepot hebben vind u hieronder;

 • Fietsdepots NederlandDen Haag (haaglanden)
 • Amsterdam
 • Eindhoven
 • Enschede
 • Zaandam
 • Rotterdam
 • Leiden
 • Tilburg
 • Utrecht
 • Nijmegen
 • Deventer
 • Den Bosch
 • Groningen
 • Leeuwarden
 • Haarlem